Upubliserte glimt frå granskinga av tragedien Leif Grung.

 I fjorten år arbeidde forfattar Nicholas Møllerhaug med debutboka “Stupet – Leif Grungs krig” (Vigmostad & Bjørke 2016). Gjennom desse åra vart eit stort materiale samla inn og langsamt blei tragedien avdekka. Årsaka til at stjernearkitekten Leif Grung (1894-1945) kasta seg utfor stupet på Paradis var eit intrikat spel: eit sjalusi- og krigsdrama. Av plasshensyn kunne ein berre ta med ein brøkdel av Møllerhaugs funn i boka.

På facebook derimot er det plass. Her vil Møllerhaug presentere det upubliserte materialet: makalause måleri og fotos. Han vil også publisere opplysningar lesarar har sendt inn: personlege minner om mennesker som blir nemnd i boka. Det er også kome inn meldingar om Grunghus ingen visste eksisterte. Med andre ord er det rom for å alt Leif Grung-relatert her:

facebook.com/grungarkivet

 

*Kritikarane og bloggarane som har meldt “Stupet – Leif Grungs krig” skriv følgande:

“Særdeles vellykket debutbok(…) Fabelaktig(…)  En historie som
 blir mer og mer besettende, også
 for leseren.” (Terningkast 6)
 – Fredrik Wandrup/ Dagbladet om Nicholas Møllerhaugs “Stupet- Leif Grungs krig” (Vigmostad & Bjørke 2016)

*

“En bragd av en bok – vakker, spennende og leservennlig.”
(Terningkast 6)
Anders Neraal/ Magasinet BOK
*

«Møllerhaugs bok er en blanding av detektivhistorie, god gravejournalistikk og true crime’-action. Det er sjelden jeg leser fagprosa med så medrivende begeistring og engasjement.»

Frode Bjerkestrand – Bergens Tidende

 *

«En skattekiste»
Knut Hoem – NRK Bok

 *

“et flott resultat av historisk og kunsthistorisk research”
Hilde Østby – Aftenposten

 *

“en leseverdig bok, det er fascinerende stoff og miljø han (Nicholas Møllerhaug) åpner opp
og fører leseren inn i.”
Espen Søbye – Morgenbladet

 *

“En spennende fortelling. Det er medrivende hvordan jeg-fortelleren inviterer leseren med på sin oppnøsting av det mysteriet Grungs skjebne i stadig større grad fremstår som.”
Kåre Bulie – Prosa

 *

« Ufattelig spennende. »
NRK Kritikerne

*
“Møllerhaug har gjort en formidabel jobb (…) til tross for sine 336 sider føles boken aldri tung eller uinspirert. Møllerhaug er en god formi­dler og skriver med en personlig tilstedeværelse og et tilgjengelig og levende språk, og fotografiene – hentet fra arkivene og Møller­haugs egne utflukter – spiller nydelig sammen med teksten.”
Åsne Maria Gundersen – Arkitektur-N

 *

« en medrivende og spennende reise. (…)  en glitrende jobb i å reise omdømmet av Grung som arkitekt, og stille viktige spørsmål om misunnelse, dobbeltmoral og åpenhet. »
Eva Hilde Murvold – Trønderavisa

 *

“Spennende som en kriminalroman og vanskelig å legge fra seg.”
Anders Neraal – BOK365 (“Fem i sommer”)

 *

“Interessant bok med et tema som skaper debatt. (…) Når det gjelder egen leseopplevelse, vil jeg først berømme formen forfatteren har gitt boken. I tillegg hans engasjement og at han (Nicholas Møllerhaug) har delt dette gjennom boken.”
Tones Bokmerke

 *

“aktuell for all framtid – som medrivande thriller, nødvendig folkeopplysning og verdfull dokumentasjon. (…) Boka er viktig. Både for levande, døde og ufødde.”
Jostein Vestbø – facebookgruppa Eseløret

 *

 “Fantastisk spennende bok, men også varm og personlig. Allerede på side 20 var jeg panisk over at den uunngåelig måtte ta slutt. Les den!”
Aagot Lervik – goodreads.com

 *

“Spenning, landssvik, og arkitekturhistorie på herlig nynorsk! En veldig underholdende dokumentar.”
Gro Karete Bråtveit – Norli Bryne (via Bok365)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: